Op 1 juli 2024 publiceerde Feederseries.net een artikel over Dilano op hun website.
Dilano van ’t Hoff, herinnerd door degenen die hem kenden
Een jaar geleden, op deze dag, verloor Dilano van ’t Hoff op 18-jarige leeftijd zijn leven na een crash in een race van de Formula Regional Europe. In een reeks gesprekken met Feeder Series gedurende het afgelopen jaar brengen degenen die het geluk hadden hem te kennen, een eerbetoon aan een coureur die veel te vroeg van ons werd weggenomen.
Door Michael McClure
Wanneer ik aan mensen die Dilano van ’t Hoff kenden vraag hoe ze hem zouden omschrijven, keren een paar zinnen steeds terug in hun antwoorden. In één woord samengevat: hij was een persoonlijkheid – een grappenmaker en een vechter met een brutale glimlach, vastberaden om op zijn eigen manier het beste uit zichzelf te halen in de autosport.
De doorgaans laconieke Van ’t Hoff hield zich in de paddock vaak op de achtergrond, maar zijn ambitie om kampioen te worden was algemeen bekend.
Hij bereikte dat doel zowel in de kartsport als in de formulewagens. Het winnen van het Nederlandse kampioenschap in de Mini-klasse in 2016 hielp hem een naam op te bouwen voordat hij de overstap maakte naar het internationale karten. Vijf jaar later, in 2021, stelde zijn dominante titelwinst in de Spaanse Formule 4 – na een nipte nederlaag in de winter in de F4 UAE – hem voor als een coureur om in de gaten te houden tijdens zijn opmars op de ladder van de juniorenformules. Een opmars die op tragische wijze werd afgebroken op 1 juli 2023 tijdens een race op het Circuit de Spa-Francorchamps in België.
Het jaar voorafgaand aan zijn overlijden werd gekenmerkt door grote tegenslagen. Een operatie om een gebroken sleutelbeen te herstellen, dwong hem om drie ronden van het FR Europe-seizoen 2022 in juni en juli te missen. Bovendien hield een vervolgoperatie in januari 2023 om complicaties aan zijn schouder te verhelpen, hem tijdens de winter weg van de auto – een periode waarin veel van zijn rivalen extra kilometers maakten in het Midden-Oosten.
Ondanks deze omstandigheden maakte Van ’t Hoff indruk door door te zetten. Ondanks aanzienlijke fysieke pijn behaalde hij een podium in Barcelona na zijn terugkeer halverwege het seizoen, en scoorde hij nog drie puntenfinishes in de serie voordat hij overleed.
Die resultaten en zijn 19e en 23e plek in de eindstanden van respectievelijk 2022 en 2023, weerspiegelen nauwelijks het potentieel dat hij had, zegt Frank Coekaerts, zijn engineer bij MP Motorsport in FR Europe.
“Ik betreur het dat we nooit zijn ware potentieel hebben kunnen zien. Ik zou willen dat hij dat zelf had kunnen weten,” zegt hij.
“Ik denk dat ik daar zelfs meer behoefte aan heb dan Dilano zelf, want Dilano was daar zelf al van overtuigd. Ik wil gewoon dat de rest van de paddock weet hoe goed deze jongen was, en dat is nooit echt getoond.”
Dilano van ’t Hoff werd geboren op 26 juli 2004 in Dordrecht, een stad ten zuidoosten van Rotterdam in Nederland, als enige zoon en tweede kind van Alex van ’t Hoff en Esther Schuller. Racen was een familieaangelegenheid in de familie Van ’t Hoff; Alex nam deel aan endurance- en GT-races, zowel nationaal als internationaal, waaronder in 24-uursraces in Dubai, Zolder en op het Circuit of The Americas.
De jonge Van ’t Hoff hield al van auto’s sinds zijn vroegste jaren en bracht tijd door tussen de paarden van de familie. Zijn droom om te racen begon echter pas echt toen een andere coureur zich terugtrok en Van ’t Hoff erop stond om hem te vervangen in een lokale race waarin zijn stiefbroer meedeed. Daarna volgden regelmatige bezoeken aan Strijen, een kartbaan net ten zuiden van Rotterdam.
Daar ontmoette hij de mensen die zijn rivalen zouden worden tijdens zijn jeugd, waaronder de huidige F1 Academy-coureur Emely de Heus, die Van ’t Hoff in 2012 voor het eerst ontmoette op Strijen. De vader van De Heus, Bert de Heus, had op dezelfde circuits geracet als Alex van ’t Hoff in de 24H Series en de Dutch Supercar Challenge. Na het behalen van hun licenties voor clubkarten ontstond er tussen hun kinderen een jarenlange vriendschap – en rivaliteit.
“In Nederland karten we alleen tegen elkaar bij de clubraces bij ons in de buurt. We deden het meer voor de lol dan voor de competitie,” zegt De Heus. “In de junioren ging het kampioenschap altijd tussen hem, mij en nog een andere jongen. Soms waren we goede vrienden, en dan mochten we elkaar weer niet omdat hij voor mij reed of ik voor hem. Het kampioenschap ging altijd om hem, mij en die andere jongen.”
In 2015, bijvoorbeeld, versloeg De Heus Van ’t Hoff met één punt voor de vijfde plaats in de Mini-juniorklasse van het Nederlands Kartkampioenschap. Een maand later waren ze in Las Vegas voor de SuperKarts! USA Supernationals, tot dan toe de grootste races van hun carrière, waar ze samen tijd doorbrachten.
“Ik herinner me dat we in Las Vegas buiten het karten om naar Cirque du Soleil gingen,” vertelt ze. “Zijn vader was een beetje boos op ons omdat we niet ophielden met praten tijdens de show. Dat was een grappige herinnering. We bleven maar praten over de races in plaats van naar de show te kijken.”
Floris van der Est ontmoette Van ’t Hoff ook op Strijen, ongeveer 15 à 20 minuten van zijn ouderlijk huis. “We zeiden altijd in het Nederlands: Op Strijen leert rijden. Dat betekent dat je op Strijen leert karten zo goed als mogelijk, omdat alle bochten daar aanwezig zijn,” zegt Van der Est.
Van ’t Hoff leek de vaardigheden al onder de knie te hebben, maar hij gaf niemand de geheimen prijs.
Lees het volledige artikel op Feederseries.net.